Zvířata

28.4.2023

Svérázný zvířecí společník chameleon


Chameleoni se v přírodě vyskytují v tropech a subtropech Afriky, Madagaskaru, částečně v Arábii a Indii a pouze jediný druh žije ve Středozemí. Jejich nejznámější charakteristikou je schopnost ovládat každé oko zvlášť, kdy kouká jedním okem dopředu, a druhým dozadu.

Zvláštností je též dlouhý, stejně dlouhý jako jejich tělo, lepkavý jazyk, kterým je schopen ulovit kořist na velikou vzdálenost. Přesným mířením chameleon kořist zasáhne, kořist se na jazyk nalepí, a je následně chameleonem pozřena.

Mnohabarevní samotáři

Chameleoni jsou samotáři a individualisté. V přírodě se setkávají pouze v období páření a jinak si žijí svým vlastním samostatným životem, kdy se zvolna pohybují anebo číhají na kořist. Jejich úhlavními nepřáteli jsou hadi. U chameleona slouží jeho barvoměna k několika funkcím.

·         Jednou z nich je splynutí s pozadím, aby byl co nejméně nápadný.
·         Jindy svými barevnými změnami dává najevo svoje nálady, tak chameleonovi barvoměna slouží ke vzájemné komunikaci.

Zrak je pro chameleony hlavním smyslem, neboť až na výjimky velice špatně slyší.  Jejich oči vše přesně rozlišují až na kilometr daleko. Dokáže naprosto přesně odhadnout polohu, kde se kořist nachází, než je pak neomylně ulovena jazykem.

Hnědý, nebo zelený?

Ocas chameleona je chápavý a při šplhání mu slouží jako pátá končetina. Pokud chameleon o svůj ocas přijde utržením, nebo useknutím, již mu nedoroste. Při šplhání po stromech si chameleon pomáhá svým ocasem. V klidu, nebo ve spánku je potom ocas stočený do spirály.

Rozhněvaný chameleon se nafukuje, aby dal okolí najevo, jak je velký a zbarví se do tmavě zelena, hněda, až do černé barvy. Když chameleon spí, nebo odpočívá, je jeho tělo naprosto uvolněné a zbarvené do světlehnědé. V klidu je schopen být hráškově zelený, a co nejsvětlejší.   Vyhřívá-li se na slunci vybarvuje se chameleon do hnědých odstínů.