Zdraví

28.4.2023

Co všechno byste měli vědět o salmonelóze

Už jste se salmonelózou setkali osobně? Pokud ano, jistě víte, že to není nic, co byste ve svém životě chtěli potkat znovu. Toto nepříjemné bakteriální onemocnění dokáže pořádně potrápit mnoho lidí. Ročně v České republice salmonelózou onemocní až 30 000 lidí, některé případy dokonce končí smrtí. Co byste tedy měli udělat pro to, abyste nebyli mezi nimi?
salmonela bakterie
Seznamte se…
Salmonelóza je poměrně běžné střevní infekční onemocnění, které způsobují bakterie z rodu Salmonela. Pokud salmonelózou onemocníte, čekají vás nepříjemné dny provázené horečkou, častými průjmy, zvracením, bolestmi břicha a bolestmi hlavy. Věřte, že opravdu není o co stát…
Onemocnět můžete nejčastěji v létě
Nejvyšší počet onemocnění salmonelózou je v letních měsících. Je to proto, že se toto bakteriální onemocnění nejčastěji přenáší infikovanými potravinami. Teplé počasí přímo vybízí ke zvýšené kazivosti jídla. Mezi nejčastější patří infikovaná vejce, zmrzlina, kontaminovaná voda, špatně tepelně zpracované maso na grilu, a také další potraviny, při jejichž přípravě není dodržována odpovídající hygiena, či jsou špatně uskladněné.
Jak se salmonelóze vyhnout?
Snížit riziko nákazy můžete především vy sami, a to hned několika způsoby:
·         důkladně dodržujte základní hygienické návyky (myjte si před každým jídlem a po použití toalety ruce mýdlem),
·         důkladně tepelně zpracovávejte všechny potraviny, především ty rizikové, jako jsou vejce a maso,
·         rozmražené potraviny znovu nezmrazujte,
·         dávejte si při vaření pozor, abyste nepřenášeli bakterie ze syrového jídla do již uvařeného,
·         pokud znovu ohříváte potraviny, přiveďte je vždy do varu.
zmrzliny v hrnku
Léčba salmonelózy
Při onemocnění salmonelózou se obvykle antibiotika nepodávají. Pokud onemocníte, je nejvhodnější, abyste co nejvíce doplňovali tekutiny, proto často pijte, nejlépe čaj. Vhodné je také dodržovat dietu, která se skládá z lehkých potravin, jako je rýže, suché pečivo, dušená mrkev, zeleninové vývary či banány.