Zdraví

10.4.2018

Zelený léčivý cukřík

Stévie je až 300 krát sladší než klasický cukr, ale neohrožuje nás žádnými kaloriemi.  Stévie sladká pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Indiáni z kmene Guarani ji velice dobře znali a hojně používali k ochucení pokrmů a nápojů maté.  Stévie sladká je víceletá rostlinka, která má mnoho léčivých účinků.
rostliny stévie
Posledních několik let se stévie přidává jako sladidlo do Coca-Coly . Sladká látka, která je ve stévii obsažena, se též využívá v mnoha zemích na světě ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, v konzervárenském průmyslu, rovněž i při výrobě zubních past a žvýkaček.
·         Zlepšuje trávení
·         Pomáhá proti paradontóze zubů
·          Snižuje únavu
·         Jako ústní voda s antimikrobními účinky
·         Pomáhá při pálení žáhy

Z celé rostlinky, která dorůstá výšky 50-100 cm se nejvíce využívají lístky. Ty mohou být připraveny jak čerstvé, tak i mražené nebo i sušené. Stevii lze používat jako náhražku cukru při přípravě nápojů, jako sladidlo do kávy a čaje, do ovocných salátů. Stévii můžeme dokonce použít při vaření, nebo pečení, kdy ji přimícháme rovnou do těsta.  Je třeba mít však na paměti, že ve vyšším množství dává lékořicovou příchuť.
tři listy stévie
Stévie sladká nemá žádný obsah kalorií, sacharidů a má i nulový glykemický index. Je tedy vysoce vhodná pro lidi, kteří mají diabetes, hypoglykémii nebo hyperglykémii.  Dá se nakoupit i jako sladidlo v tabletách běžně v lékárnách i obchodech s potravinami.

Vypěstujte si svoji stévii

Stevii sladkou si můžeme nakoupit ve velkých květinářstvích na jaře, nebo si ji můžeme vypěstovat na okně jako pokojovou rostlinku z nakoupených sazeniček. Rostlinka potřebuje pro dostatek své sladkosti mnoho světla, tepla a vody
stévie do čaje
V létě se této zajímavé rostlince daří venku a na zimu je vhodné dávat ji domů. Lístky můžeme užívat jak v čerstvém stavu, tak zmražené, nebo usušené.

4.7
03