Nákupy

26.5.2019

Jakým způsobem využít pšenici na klíčení

Pšenice je nejstarší kulturní obilovinou, kterou využívá lidstvo již tisíce let. Je zdrojem významných nutričních látek, obsahuje velké množství polysacharidů, proteinů a vlákniny a nejcennější je vždy ve formě celozrnných pekárenských výrobků. Svá opodstatnění má také nakličování pšeničných zrn.pšeničné klasy s ovsem.jpg
Pšenici lze, podobně jako ječmen, nechat klíčit buď ke konzumaci obilných zrn, anebo klíčkům povolit delší vzrůst a využít sílu mladých rostlinných výhonků. Sytě zelené čerstvé rostlinky pak můžeme přidávat do zeleninových salátů, nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Obsahují obrovské množství vitamínu C a dalších nutričně významných látek. Svůj význam má ovšem také drobný klíček, který zlepšuje využitelnost a stravitelnost vitamínů, minerálů, antioxidantů a ostatních složek obsažených v pšeničném zrnu.
Vzrůst zelených rostlinek – před samotným klíčením je nutné zrna namočit do studené vody přes noc, zhruba na 12 hodin, a poté je rovnoměrně, aby se obilí nepřekrývalo, rozprostřít na pečící plech s navlhčenými papírovými ubrousky nebo utěrkami. Zrna musí být v teple při pokojové teplotě ponechána zhruba deset dnů a jednou nebo dvakrát denně se musí rosit vodním rozprašovačem. Jistou možností je také využít zahradní zeminy a zasadit obilí do truhlíku, kde poměrně rychle vzejde, jednodušší je ovšem klíčení na papírových ubrouscích.sklizeň pšenice kombajnem.jpg
Drobné klíčky – pro vytvoření krátkých klíčků, které se konzumují i s celými zrny, jsou ideální nakličovací misky nebo sklenice. Pšenice na klíčení se nemusí namáčet, stačí ji pravidelně dvakrát za den proplachovat vodou a nechat klíčit pouze zvýšenou vlhkostí. Nakličovací misky usnadní celý proces tím, že udržují semena pouze vlhká, přebytečná voda odteče do spodní odkapávací misky a navíc je možné nechat vzejít větší množství zrn současně ve třech patrech nad sebou. Konzumovatelné klíčky se vytvoří za 3 – 5 dnů a lze je uchovávat i v chladničce po dobu zhruba dalších pěti dnů.